Een pleidooi voor zachtheid

Ik hoor wel eens dat ik te soft ben.
 Het gebeurt dat ik een aangenaam kennismakingsgesprek heb met mensen die ondersteuning zoeken en ze nadien  toch besluiten les te volgen bij een trainer met de harde aanpak.

‘Aangenaam en vriendelijk, maar te soft’, hoor ik achteraf ‘dit gaat niet werken bij onze hond!’


In een wereld die steeds harder wordt, lijkt ook in de hondenwereld opnieuw een trend te ontstaan voor de harde aanpak.
Sliplijntjes, stroombanden, fysieke correcties,... het wordt weer helemaal ‘in’.


Maar goed, ik ben dus een ‘softie’.


Een softie die elke hond als een individu ziet, met dezelfde emoties en gevoelens als wijzelf. Ik benader elke hond met respect, hetzelfde respect dat ieder ander levend wezen verdient. Gelijkwaardig dus.


Ik juich het toe wanneer een hond durft tonen hoe hij/zij zich voelt; zelfs als dat met een grom of een snauw gepaard gaat. Ik gun iedere hond de vrijheid om zijn emoties te tonen. Zeker wanneer het om een herplaatser gaat. Want een hond die in een nieuw gezin komt, kan de eerste tijd de kat wat uit de boom kijken, het allemaal wat ondergaan en zich soms nog niet durven of kunnen uiten.


In de mensenwereld is men er allang uit dat het onderdrukken van emoties nefast is. Nog nooit heeft iemand zich beter gevoeld door langdurig zijn emoties te onderdrukken; er wordt enkel spanning in het lichaam opgebouwd wat leidt tot o.a. gezondheidsproblemen.

Waarom zouden honden hun emoties dan wel moeten onderdrukken? 
Waarom zou een hond zijn/haar grens niet mogen communiceren?
 Waarom zou een hond niet boos mogen zijn? Of angstig?


Ik juich het toe - elke emotie. Ik ben dankbaar wanneer een hond gromt en zegt ‘hou afstand’. Ik voel compassie wanneer een hond durft tonen dat hij bang is. Ik ben blij wanneer een hond vrolijk tegen me opspringt en me een lik in het gezicht geeft.


Laat maar komen die emoties. Je wordt er niet op afgerekend. Laat ze maar komen. 
Zo kan ik je leren kennen. Zo kan je aangeven wat je nodig hebt. Zo kan je mogelijk gelukkig worden.


Ondertussen blijf ik je met zachtheid benaderen.

Vriendelijk, liefdevol en onvoorwaardelijk.

Want ik ben een softie.

 

Lees meer »

Vanzelfsprekend

Adoptie is voor mij vanzelfsprekend.

 

Je kan een verschil maken. Het verschil tussen een leven achter tralies en een leven als lid van het gezin. Het verschil tussen een onveilige en een veilige thuis. Het verschil tussen dood en leven.

 


Maar het is niet vanzelfsprekend dat een geadopteerd dier zich zomaar thuis voelt.

Het is niet vanzelfsprekend dat een geadopteerd dier jou zomaar vertrouwt.

Het is niet vanzelfsprekend dat een geadopteerd dier zomaar zichzelf kan zijn.

 

Adoptie is geen ‘niet tevreden - geld terug transactie’.

 

Adoptie is een engagement dat je aangaat. Het engagement dat je een dier oprecht welkom heet, een warme welkom. Dat je veiligheid kan bieden. Dat je ruimte kan bieden, ruimte om tot rust te komen, ruimte om te groeien, om te zijn.

 

Dat je je tijd kan geven. Onbeperkt en onvoorwaardelijk. Dat je je eigen verlangens opzij kan schuiven en eerst kijkt naar wat jouw adoptiedier nodig heeft.


 

Adoptie vraagt om een bewustzijn.

 

Het bewustzijn dat veilig zijn niet hetzelfde is als je veilig voelen.
 Het bewustzijn dat elkaar leren kennen tijd vraagt, dat vertrouwen nog meer tijd vraagt.
 Het bewustzijn dat een verhuis naar een nieuwe plek heel wat teweeg kan brengen bij een adoptiedier.

 

Adoptie vraagt om doorzettingsvermogen

Als het moeilijk gaat

Als het vertrouwen zoek is

Als het vermoeiend is

 

Adoptie is geven zonder de verwachting iets terug te krijgen.

Adoptie is je hart openstellen, zonder de verwachting dat de ander zijn hart al naar jou kan openstellen.

Adoptie is voor mij vanzelfsprekend.

 

Niet omdat ik dieren wil redden, niet omdat ik dankbaarheid verwacht.

Maar omdat elke hond meerdere kansen verdient.

Ook zij die het vertrouwen in mensen kwijt zijn, zij die oud zijn, zij die niet begrepen werden.


 

Geen enkele relatie is vanzelfsprekend.

Elke diepe vertrouwensrelatie vraagt engagement, bewustzijn, doorzettingsvermogen. 
Bij adoptie is het niet anders.

Lees meer »

Geluk

Telkens ik hen zie, is het er: geluk

Die iets oudere man die met zijn hond door het park kuiert. De hond loopt meestal los, soms dicht bij hem, soms tientallen meters verderop, rustig snuffelend. Ze hebben nooit haast, ze wachten op elkaar, zijn steeds in verbinding - ondanks fysieke afstand.
 Afgelopen 10 jaar ontmoette ik hen regelmatig en meestal praatten we even, nooit echt lang. Uit al die korte momentjes is een verhaal ontstaan.

 

Zijn hond komt uit het buitenland en als iemand hem zou vragen wat zijn recept is voor zo’n unieke vertrouwensband, zou hij wellicht verbaasd kijken. Want hij heeft niet getraind, er kwam geen hondenschool aan te pas, geen commando’s. Hij liet zijn hond zijn wie die was, hij gaf ruimte en vertrouwen. Hij was er steeds - onvoorwaardelijk. Er groeide een natuurlijke, diepe en wederzijdse vertrouwensband.

 

Het staat in schril contrast met die andere man in het park. Een jonge man met een jonge hond, nauwelijks de puberteit bereikt. Ik zie de man op een haast militaire manier marcheren. Zijn hond mag niet stilstaan om te snuffelen, mag niet naar een andere hond kijken. Doet hij dat toch, krijgt hij een flinke snok aan de riem. Waagt de hond het om desondanks toch te vertragen of te kijken, volgt er een snauw en een tweede, hardere ruk.

 

Ze lopen dicht bij elkaar - aan de voet. Maar ze zouden niet verder van elkaar verwijderd kunnen zijn. Geen van beiden lijkt plezier te hebben in de wandeling. De hond krimpt steeds meer in elkaar en de man raakt steeds meer gefrustreerd.

 

Mijn hart breekt, telkens ik zo’n scenario zie.
 Ik voel verdriet omwille van de hond die niet gezien wordt, niet mag zijn wie hij is, die met fysieke en mentale onderdrukking gekneed wordt tot... Ja, tot wat, eigenlijk?

 

Maar ik voel ook verdriet omwille van de man, die zoveel mooie dingen mist, die in de illusie leeft dat gehoorzaamheid een synoniem is voor een goede band. Ik heb met hem te doen omdat hij het niet ziet, nog niet in staat is te zien: dat geluk, dat zomaar voor het rapen ligt...

Lees meer »

Graag zien stopt niet na de dood

Een maand zonder Sevdah.

Ze was 13 en dus een senior, maar volgens dierenartsen nog in prima gezondheid, los van wat artrose. Toch moet er iets zo ernstig aan de hand geweest zijn dat ze plots achteruit ging en in minder dan dan 20 uur stierf.

 

Ik ben op een leeftijd dat ik al veel dierbaren verloren heb, maar dit verlies hakt er stevig in.

 

Sevdah kwam in mijn leven na een relatiebreuk, een toxische relatie waar ik me met veel moeite van had losgemaakt. Ze kwam in mijn leven op een moment dat ik gekwetst was, mijn vertrouwen in mezelf en anderen verloren had, wankel in het leven stond.
En ook Sevdah stond niet sterk. Ze werd op jonge leeftijd gedumpt en had nog maar weinig positieve dingen beleefd.
Onze basis om te starten was zwak, maar we zouden het samen redden. Ik was even vastbesloten als naïef.

 

We hebben samen een lange weg afgelegd en door de jaren heen ontwikkelden we een diepe vertrouwensband. Niet vanzelf, maar met vallen en opstaan. Telkens weer. En opnieuw. Ze was zo'n gevoelig meisje, kwetsbaar en onzeker en het duurde even voor ik haar leerde begrijpen. Voor ik leerde begrijpen wat er achter die 'grote mond' zat. Het zijn de honden die in opstand komen, de honden die niet akkoord zijn met wat je doet en hoe je het doet, het zijn die honden die je doen nadenken en waar je kan van leren. Het zijn die honden die je kritisch naar jezelf doen kijken, je bewust maken.

 

Sevdah is de hond die me in de spiegel deed kijken, die me leerde wat loslaten is, ze liet me zoveel bewuster in het leven staan en bracht me uiteindelijk terug naar de persoon die ik ooit was. Ze leerde me terug voelen. Zijn. Aanvaarden.

 

Het laatste jaar was ik me bewust van de eindigheid van ons fysieke samenzijn. En het leek alsof ook Sevdah zich hiervan bewust was. Er ontstond een mildheid bij Sevdah die ik nooit eerder zag, een grotere behoefte aan nabijheid, een blik die alles leek te doorgronden...

 

Ondanks het immense verdriet ben ik vooral dankbaar dat ze in mijn leven is. Ze zal er altijd zijn, niet in levende lijve maar met alles wat ze me leerde, door alles wat we samen meemaakten, de reis die we samen maakten. Ook al is ze hier niet meer fysiek, ik voel haar nabijheid. Ze is er -- alsof haar hoofd op m'n schouder rust. Graag zien stopt niet na de dood, maar krijgt een andere dimensie.

 

Dankjewel, Sevdah, om er te zijn, om geduld met me te hebben, me te aanvaarden.

Sevdah 14-08-09 - 28-11-22

Lees meer »

Wie ben jij?

Wie ben jij?

 

Het is een vraag die we haast automatisch stellen wanneer we nieuwe mensen ontmoeten. We stellen ze meestal niet letterlijk, maar door te luisteren, te observeren, door in gesprek te gaan, leer je iemand beter kennen.

 

Onze honden kunnen het zo goed. De vraag ‘wie ben jij?’ stellen ze bij iedere ontmoeting. Ze observeren, tasten af, van dichtbij of vanop een afstand.

 

Zelfs wanneer ze minder positieve ervaringen hadden met mensen, blijven ze de vraag stellen. Het zal dan wat luider geroepen worden, misschien. ‘Ben je wel te vertrouwen?!’

 

Of net stiller, bijna onhoorbaar ‘Ik zie en ruik je wel, maar liefst vanop een afstand’.

 

Wie ben jij?

 

Is dit niet de enige vraag die we zouden moeten stellen wanneer we een hond in ons gezin verwelkomen?

 

Een gewone ‘Welkom, ik ben blij dat je bij ons komt wonen.’

 

Ik wil je graag leren kennen en neem jij ook maar rustig de tijd om ons te leren kennen. Ga maar op ontdekking in het huis als je dat wil, met al zijn nieuwe geuren, nieuwe geluiden, nieuwe individuen. Maar voel je niet verplicht. Doe het maar op jouw tempo. We verwachten niets van jou. Je mag hier zijn wie je bent. En weet, als je ons nodig hebt, zijn we er voor jou.

 


O ja, er zijn enkele afspraken. Maar die zal je wel leren en ze dienen enkel om het voor iedereen veilig en aangenaam te houden.

 

Wie ben jij?

 

Wat vind je fijn? Waar ben je bang voor? Wat maakt jou onzeker? Wil je graag nabijheid of bekijk je het voorlopig liever vanop een afstand? Zijn aanrakingen nog te spannend, te intiem of heb je daar net behoefte aan?

 

Durf je jezelf al blootgeven zoals je echt bent, of voelt het veiliger je te verschuilen? Verstop je je letterlijk in het verste hoekje of achter een houding die vertrouwd en veilig voelt?

 

Eens je iemand beter leert kennen, kan je die andere belangrijke vraag stellen: hoe gaat het nu met jou?

 

Niet de betekenisloze ‘hoe is ’t?’ waarop het antwoord ‘goed’ wordt verwacht.
 Maar een oprechte ‘Hoe gaat het nu met jou?’ Een vraag die we alleen moeten stellen als we het antwoord willen horen.

 

Een vraag die we meerdere keren per dag aan onze hond kunnen stellen. Hoe beter we elkaar leren kennen, hoe minder we die vraag echt moeten stellen, want we zullen zien, horen en voelen hoe het gaat.

 

Onze honden weten perfect hoe het met ons gaat, want ze kennen ons als geen ander. Ze hebben de tijd genomen om ons te leren kennen. Zonder dat wij ons daar altijd bewust van zijn observeren ze ons, ze ruiken, ze luisteren, elke dag opnieuw.

 

Ze kennen ons door, ze nemen ons zoals we zijn, onvoorwaardelijk, ‘in goede en kwade dagen’.

 

Misschien moeten we gewoon een voorbeeld nemen aan onze honden...

 

Wil jij je hond nog beter leren kennen? Neem dan contact op.

Lees meer »

Ben ik de beste vriend van mijn hond?

Honden zijn onze beste vrienden, het is een oud cliché. Maar zijn wij de beste vriend van onze hond?

 

Ik weet dat ik niet altijd de beste vriend was voor Sevdah, onze 13-jarige senior. Toen ze als jonge hond bij me kwam wonen, zag ik helemaal voor me hoe onze relatie zou zijn. Sevdah zou perfect in mijn leven zou passen en we zouden de beste vrienden worden. Mijn dromen en verwachtingen waren groot, mijn ontgoocheling, frustratie en verdriet des te groter toen bleek dat deze droom een illusie was.

 

Om mijn droom te realiseren, vroeg ik heel wat van Sevdah, al was ik me daar toen niet van bewust. Met de beste bedoelingen en eindeloos geduld ging ik aan de slag. In mijn eentje, met de hulp van de hondenschool en later begeleid door trainers/gedragstherapeuten. Allemaal met hetzelfde doel: ik wilde dat Sevdah een gelukkige, evenwichtige hond werd. Wat ik wilde, wat ik verwachtte en hoopte… het voelde zo belangrijk.

 

Ik besefte niet dat ik voorbijging aan hoe Sevdah zich echt voelde, wat ze wilde en wat ze nodig had. Gedrag was toen nog gelijk aan wie een individu is. En Sevdah ‘was’ toen een opgewonden en soms agressieve hond. En dominant, ja ook dat natuurlijk. De vraag 'hoe is het nu met je?', ik stelde ze niet.

 

Het was pas toen ik alle verwachtingen volledig losliet, dat er echte vriendschap ontstaan is en een diepe vertrouwensband. Verwachtingen loslaten is niet altijd gemakkelijk, maar ongetwijfeld bevrijdend. De druk die je jezelf en je hond oplegt, verdwijnt, je raakt niet meer gefrustreerd of ontgoocheld. In plaats van verdriet is er aanvaarding waardoor er ruimte is om je hond te zien hoe die echt is. Wanneer je iemand kan zien hoe die echt is, leer je elkaar kennen. Door die open, luisterende houding ontstaat er vertrouwen, en een hechte vriendschapsband.

 

Ons pad is nooit een rechte, effen weg geweest. In het begin van onze reis struikelden we vaak over het hobbelige parcours, we namen soms elk een andere weg, weg van elkaar. Maar steeds opnieuw kwamen we terug op hetzelfde pad, blij dat we nog samen onderweg waren. Met de jaren bleven we meer en meer op hetzelfde pad, de vriendschap werd alleen maar sterker. De verbondenheid die er nu is, is niet tastbaar, niet in woorden te vatten, maar ze is zo puur.

 

Wat ben ik dankbaar dat Sevdah me de kans gaf om te groeien. En ook ik kon Sevdah op mijn beurt de ruimte geven om te zijn wie ze is. Schuldgevoel over wat ooit anders had kunnen zijn, is nutteloos. Er is alleen dankbaarheid om die verbondenheid, die pure vriendschap te mogen ervaren.

 

Lees meer »

Gelijkwaardigheid als ingrediënt voor een betere wereld

Noem mij een naïeve idealist, een dromer, het maakt niet uit. Ik geloof dat gelijkwaardigheid voor een betere wereld zorgt. Als je even om je heen kijkt, dan zie je dat waar één individu of groep een andere wil overheersen, er veel leed ontstaat.

 

Wie een ander wil overheersen, wordt vaak door angst gedreven. Angst voor het onbekende, angst voor wat niet vertrouwd is, voor wat anders is, angst om iets te verliezen, angst om minder te krijgen, angst om de controle te verliezen, angst om gekwetst te worden.

 

Een houding vanuit gelijkwaardigheid zorgt ervoor dat je niet in de strijd gaat. Het gaat niet om je gelijk te halen, zelfs al heb je meer kennis. Het gaat er niet om wie de sterkste, de slimste, de meest getalenteerde of de meest dominante is. Gelijkwaardigheid vraagt om je kwetsbaar op te stellen. Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, integendeel. Je kwetsbaar durven opstellen is soms moeilijk en een proces van vallen en opstaan. Het is immers gemakkelijker om je achter een schild te verschuilen, daar kan je niet geraakt worden.

 

Gelijkwaardigheid impliceert onbevooroordeeld luisteren, empathie, mild zijn t.o.v. andere meningen of gedrag dat niet strookt met je eigen waarden. In onze relatie met honden impliceert het bovendien dat honden niet gedwongen worden bepaald gedrag uit te voeren, dat ze niet gemanipuleerd worden, dat er geen fysieke of mentale straffen gegeven worden, dat ze keuzes mogen maken en dat wij er ons steeds bewust van zijn dat wij een verantwoordelijkheid dragen.

 

Wanneer je houding tegenover andere voelende wezens een houding van gelijkwaardigheid is, gebeurt er iets moois. Het is dan mogelijk om met verwondering te kijken en te luisteren naar wat voor jou onbekend is.
Door deze open houding ben je in staat om te leren van anderen.
Bovendien kan je mild zijn wanneer je geconfronteerd wordt met mensen of andere dieren die gedrag vertonen dat indruist tegen alles waar je voor staat.

 

In de ondersteuning die ik bied, is gelijkwaardigheid vanzelfsprekend: met een open houding luisteren, oprecht betrokken zijn en niet oordelen.
Door niet te oordelen, kan ik verder kijken dan het bovenste laagje, dan dat wat zo duidelijk zichtbaar is.
Waarom doet een persoon of een hond wat hij doet? Welke ervaringen hebben hiertoe geleid? En welk gevoel ligt eronder? Is het woede? Onbegrip? Onmacht? Frustratie? Verdriet? Angst? Ontgoocheling?

 

Wanneer een situatie mij raakt, raakt het me dan omdat een individu lijdt? Ja, uiteraard doet dat iets me me. Of raakt het me omdat me een spiegel voorgehouden wordt? Ja, ook dat gebeurt. Herkenbaarheid: de keren dat ik zelf struikelde of die keer toen een schild veiliger was dan de echte emotie te tonen.

 

En ook dat maakt het zoveel eenvoudiger om niet te oordelen en mild te blijven.

 

Wil jij meer weten over gelijkwaardigheid in relatie met je hond? Neem gerust contact op!

 

Lees meer »

Afscheid nemen leer je niet

Toen mijn vader onverwacht overleed, haastte ik me naar mijn moeder. Ze was aan het strijken toen ze die ochtend vanuit het ziekenhuis gebeld werd. Het zien van de netjes gestreken overhemden van mijn vader, een half gestreken overhemd dat nog op de strijkplank lag, blijft na al die jaren het beeld dat mij het meeste trof.

De eerste confrontatie met afscheid: de nutteloosheid van wat eerder belang leek te hebben…

Wanneer ik de avond na de dood van Fidel het eten voor Sevdah en Lucien klaarzet en automatisch de medicatie voor Fidel neem, is daar weer datzelfde gevoel van nutteloosheid.

Even later herken ik het bij Sevdah: nadat ze haar eten op heeft, snelt ze naar de plek waar Fidel eten kreeg. Sevdah stond altijd klaar om aan de haal te gaan met het eten van Fidel waardoor er een hekje kwam zodat iedereen rustig kon eten. Nu mocht het hekje open blijven en het trof me hoe Sevdah met hetzelfde automatisme als waarmee ik de medicatie nam, naar de plek van Fidel stoof om zijn eten weg te kapen.

 

Mijn vader stierf onverwacht en alleen. De gedachte dat hij alleen stierf, machteloos en wachtend op hulp die te laat kwam, duikt soms nog op tijdens slapeloze nachten. Anderhalf jaar later stierf mijn moeder terwijl ik naast haar zat.

"Doodgaan van verdriet, ik twijfel er niet aan dat dit mogelijk is."

 

Mijn moeder had een wilsbeschikking. Ze was duidelijk geweest in wat ze wel en niet wilde op het moment dat het niet goed meer zou gaan. Toen dat moment daar was, moest ik haar levenseinde bepleiten bij artsen, alsof ik wilde dat ze snel stierf. Maar de artsen wilden haar leven niet beëindigen. Vanaf dat moment was er een stil protest, want praten lukte niet meer: ze weigerde medicatie, trok het infuus uit haar lichaam, at nauwelijks. En zo ging het laatste restje leven uit haar lichaam…

 

Fidel was bijna 14 toen ik de keuze moest maken om afscheid te nemen. Hij had me vooraf niet verteld wat zijn wensen waren. Ik worstelde al bijna een jaar met die keuze.

 

’Hij zal het je tonen’ ‘Je zal het voelen wanneer het moment daar is’ werd me herhaaldelijk gezegd. Ik zag en voelde niets, ik zag alleen een hond die nog zo graag wilde leven in een lichaam dat compleet op was. Afgetakeld, vel over been, geen spiermassa en pijn, veel pijn. En ondanks dit alles: eten als nooit tevoren, vragen om te wandelen, genieten van een knuffel, een blik die vaak alert was, af en toe vrolijk en dikwijls een brutale durf die we eerder nooit zagen. Maar dan weer ogen dof van pijn, moe.

 

Die voorlaatste dag was een stralende dag en kon hij doen wat hij het liefste deed: genieten van de zon op zijn favoriete plekje in de tuin.

 

Fidel stierf niet alleen op een vreemde plek, maar thuis en omringd door ons allemaal. Lucien en Sevdah snuffelden even aan zijn mond nadat zijn hart stopte met kloppen. Meer was voor hen niet nodig om afscheid te nemen. We brachten zijn lichaam weg, lieten hem cremeren, kozen een urne, ook al hechten we hier zelf niet veel belang aan en vinden honden dit alles ongetwijfeld compleet zinloos.

 
 
 

"Afscheid nemen is het moeilijkste in het leven. Je leert het nooit."
(Toon Hermans)

 

Fidel was meestal teruggetrokken en stil. Je merkte nauwelijks dat hij in huis was. En toch… nu hij er niet meer is, is de stilte haast tastbaar. Ook Sevdah en Lucien zijn wat stiller dan anders. En tegelijkertijd merk ik een soort rust bij hen, opluchting bijna. Want ook voor hen was het afgelopen jaar soms zwaar.

 

Er is geen draaiboek voor het omgaan met verlies en hoe je moet rouwen. Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier, zolang je maar de kans krijgt om te rouwen. Zolang je emoties er maar mogen zijn, welke emoties dan ook.

 

Afscheid nemen bij een overlijden is meer dan afscheid nemen van een individu. Een verlies heeft zovele laagjes en confronteert je met zoveel meer alleen dat ene verlies. Het brengt verdriet in vele vormen en kan oude wondes blootleggen, maar het kan ook schoonheid brengen. Warme herinneringen die zich in je nestelen, troost van mensen en andere dieren, iemand die oprecht vraagt ‘hoe is ’t?' En dankbaarheid om wat er was.

 

Bij elk afscheid gaat het leven door, schijnbaar hetzelfde maar toch telkens weer anders.

Fidel - 08/05/08 - 05/03/22

Lees meer »

Een unieke vertrouwensband zonder training

Ik heb het er vaak over, maar wat bedoel ik met die 'unieke vertrouwensband'?
Wat betekent het voor mij?

Het is zoveel meer dan graag zien.
Het is die diepe band die je met je hond kan hebben, niet tastbaar en meestal onzichtbaar voor anderen. Een band die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen, gelijkwaardigheid en onvoorwaardelijke liefde.
 

Een unieke vertrouwensband heeft niets te maken met het kunnen opvolgen van commando’s. Het heeft niets te maken met gehoorzaamheid, met je hond ‘onder controle’ hebben. Je hond ‘onder controle’ hebben bekijkt de relatie tussen jou en jouw hond enkel vanuit jouw standpunt. Het gaat over een machtsrelatie waar jij de touwtjes in handen hebt, waar jij controle wil hebben over het gedrag van je hond, waar jouw hond moet zijn wie jij wil dat hij is. In zo'n relatie sta jij centraal en is jouw hond en hoe hij zich voelt van ondergeschikt belang.

Maar hoe doe je dat dan, zo’n unieke vertrouwensband opbouwen?

Er is geen stappenplan, geen training om die band te bekomen. Het gaat over de manier waarop jij in de relatie met je hond staat en hoe jij in het leven staat.

De basis van deze band is liefde, onvoorwaardelijke liefde. Een liefdevolle relatie is veel geven, zonder te verwachten iets terug te krijgen. Het is er zijn voor de ander, ook (en vooral) als het moeilijk wordt.

Onvoorwaardelijke liefde betekent dat je je hond kan aanvaarden zoals die is, je hond mag emoties tonen en mag keuzes maken. Je hond mag zijn wie hij is, je respecteert je hond zoals hij is. Je aanvaardt je hond zoals die is, zoals jouw hond jou laat zijn wie je bent. Dat laatste is vaak de reden waarom mensen een hond in huis nemen: hij neemt me zoals ik ben. Maar hoe mooi is het als jij dat ook kan doen...

Jij bent er onvoorwaardelijk en communiceert respectvol, vriendelijk en geduldig. Je kent de talenten en de kwetsbaarheden van je hond en je houdt hiermee rekening. Je vermijdt onnodige spanning en brengt je hond niet bewust in situaties die te moeilijk zijn. Stress en spanning kan je nooit helemaal uit de weg gaan en dat hoeft ook niet; stress is een onderdeel van elk leven. Maar wanneer jouw hond het moeilijk heeft, wanneer iets spannend wordt, ben jij de veilige haven.

Om een veilige haven, een ankerpunt te kunnen zijn, dien je je bewust te zijn van hoe je jezelf voelt. 'Hoe gaat het met je?' 'Wat wil je?' 'Wat heb je nodig?' Het zijn drie belangrijke vragen in de relatie met onze hond. We dienen deze vragen niet alleen aan onze hond te stellen, maar ook aan onszelf. Wanneer jij moe bent of pijn hebt, ben je misschien sneller gefrustreerd of heb je minder geduld. Dat is normaal en menselijk, maar het feit dat je je daarvan bewust bent zal jou helpen om mild te zijn naar je hond en naar jezelf, het zal je helpen om ook voor jezelf de juiste keuzes te maken.

Is een unieke vertrouwensband synoniem voor een rimpelloze relatie? Neen, absoluut niet. Elke relatie gaat gepaard met ups & downs. Een relatie waar iedereen kan zijn wie hij is, kan soms heftig zijn, explosief misschien zelfs. Maar dat is net het mooie: door het grote vertrouwen dat er langs beide kanten is, door de onvoorwaardelijkheid, is dat oké. Er komen geen scheuren in die relatie, de band wordt alleen maar sterker.

 

Loop jij ergens tegenaan met je hond? Heb je vragen? Wil je je hond beter leren begrijpen?

 

Contacteer me voor een gratis kennismakingsgesprek.

Lees meer »